Какво не трябва да докосвате на обществени места?

Повърхности в обществени тоалетни
8
Какво не трябва да докосвате на обществени места?
Снимка: Istock

От появата на новия коронавирус обществените места, които споделяме с всички останали хора в градска среда, а и не само, се превърнаха в едни от най-опасните от здравна гледна точка. Повърхностите в тях, предметите и съоръженията за общо ползване се докосват от хиляди хора всеки ден, което потенциално повишава риска от заразяване с най-различни инфекции. Обществените места от закрит тип са сочени от здравните власти по цял свят като най-опасни. Ето защо в почти всички страни задължителното носене на маска на закрити пространства и обществени места все още е в сила.

Когато се намирате на обществено място, докосването на замърсени повърхности също носи риск от пренасяне на инфекцията не само от коронавирус, а от всякакви други познати патогени.

Кои са повърхностите в обществените места, които по възможност не трябва да докосвате?

Бутони на банкомат/ тъчскрийн устройства

Независимо дали теглите пари от банкомат или плащате за паркинг, плащате с ПОС терминал, извършвате трансакция или проверявате цената на хранителни стоки в голяма верига магазини, предполага се, че докосвате различни устройства с бутони или тъчскрийн. При всяка възможност това да бъде избегнато, правете го. Минимизирайте максимално докосването на споделени повърхности и устройства за обществено ползване, защото тяхната дезинфекция със сигурност не се случва след всеки клиент и те биват докосвани от стотици хиляди пръсти на ден. Ако се наложи да пипате подобно устройство, правете го с ръкавици, хартиена салфетка или мийте ръцете веднага след това.

Турникети за преминаване

При ползване на метрото например допирът до турникетите за преминаване на входа и изхода на станциите е почти неизбежен. Когато обаче съзнателно си давате команда да не пипате тези устройства при преминаване, вие ще го правите със салфетка или с ръкавица.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фандъкова оставка!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бутони на банкомат/ тъчскрийн устройства...Български.... сядай ...... две!
4
1
 
10
 
! Отговори
Щурю преди 3 години
Задните части на някоя сърдита лелка...
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам един въпрос към Фандъковото Данче. Данче, мамино златно самоковче, защо в трамвай 5-ца ватмана още е заграден с ленти и не мога да си купя билет, но вече сте махнали лепенките на всичките "умни" светофари и трябва да барам с пръст плюнките на сифилистиците? Чудя се дали има някакви сюрреалистична логика в начина, по който разсъждавате, или просто до един сте хванати от кол и въже и не знаете какво дирите на тия постове, освен европара.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези неща и преди вируса са си били мръсни и нехигиенични. Достатъчно е човек да е влизал поне веднъж в живота си в градска тоалетна и ще разбере за какво става въпрос.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво не трябва да докосваме на обществени места ли?Амиии... може би кучешко ако?Аз определено не бих го докосвал.